Debattinnlegg publisert i Bergens Tidende april 2009

Sunn mat trenger ikke være dyrt

Jeg viser til nyhetsartikkelen i BT søndag 22. april hvor avisen forsøker å illustrere hvor dyr sunn mat er til sammenligning med usunn mat.
Vi har sett slike artikler før. Journalisten forsøker å skissere en kunstig høy prisforskjell mellom «sunn» mat og «usunn» mat ved å inkludere dyrere merkevarer, fairtrade-varer og økologiske varer i den sunne handlevognen, og en forholdsvis høy andel lavprisvarer blant basisvarene i den sunne.
Det jeg derimot blir forundret over er motivene til den utnevnte eksperten i artikkelen, Dr. Mette Helvik Morken, da nettopp slike manipulerte artikler er med på å redusere motivasjonen til menneskene hun av bransjeetiske hensyn burde forsøke å hjelpe, og ikke motarbeide.

Som mer enn gjennomsnittlig opptatt av sunn mat burde ernæringseksperten tatt høyde for, og opplyse om, at man med litt sunn fornuft kan styre unna dyre varer i butikken og likevel komme rimelig fra det med sunn mat på fatet. For eksempel behøver man ikke kjøpe dyre merkevarer som importert ost, Peppes Pizza sin pepperonipølse eller «ferskpresset» juice på flaske, når det eksisterer alternative merker som er rimeligere, like sunne, og som normalt er å finne i de samme butikkene.

Videre stiller jeg meg uforståelig til journalistens definisjon av sunn mat. I den ene handlevognen som skal representere de dyre og sunnere kjøpene, omtales varene som «ganske sunne uten å være ekstreme» i begynnelsen av artikkelen, mens de senere bare omtales som de «dyre og sunne varene». Verken journalisten eller eksperten er tydelig på hva de har definert som sunt, i det de går i gang med handlerunden. Dersom et av kriteriene skulle være at maten må være økologisk, burde de vært konsekvente på dette. Og når ble firkløversjokolade regnet som sunn mat? Hvorfor fokuserer ikke artikkelen på for eksempel nøkkelhullmerkede varer, for å sette noen rammebetingelser for «undersøkelsen»?

Mennesker med alvorlige vektproblemer kan ikke nødvendigvis unne seg all den maten panelet i artikkelen omtaler som sunn mat, nemlig fløte, sjokolade og fet ost.
Representanter ved Haukeland sykehus burde holdt seg for gode til å delta i slik svada som denne artikkelen presenterer, og heller holde seg til samfunnsnyttig opplysningsarbeid.

Tomas Fordelsen, student