Gode kjøreregler for bedrifter som vil på sosiale medier

Her om dagen ble jeg utfordret til å gi noen råd til bedrifter om hvordan anvende sosiale medier. Det er ikke enkelt å gi universelle råd som alle bedrifter kan dra nytte av, men dette er hva jeg kom opp med.

 

1. Ikke gi ansvaret for SoMe til sekretæren dersom denne ikke har relevant kompentanse eller kan vise til målbare resultater fra lignende oppgaver. Husk at SoMe er plattformer som fungerer som ansiktet til bedriften utad. Dette er altfor viktig til at en tilfeldig ansatt skal ha som et hobbyprosjekt.

 

2. Definér en eller flere målgrupper og målsetninger, og velg SoMe-plattform(er) deretter.

 

3. Sørg for at bedriftens visjoner, etiske retningslinjer og bedriftskultur speiles i hva som publiseres.

 

4. Sørg for at den visuelle/grafiske profilen på SoMe ikke kommer i konflikt med den rådende, som eksisterer og fungerer på hjemmesider, markedsføringsmateriell etc.

 

5. Involvér gjerne de ansatte, men det er en god strategi om markedssjefen (aller helst en kommunikasjonssjef eller myndighetskontakt) eller daglig leder kan godkjenne alt som blir lagt ut før det publiseres.

 

6. Bruk blogging aktivt, sammen med publisering av annet stoff på SoMe. Slik når du flere.

 

7. Husk at alt som publiseres må regnes som offentlig, og at selv småting kan skape store overskrifter i media. Les gjennom alt minst to ganger og ta høyde for at utsagn kan tolkes forskjellig.

 

8. Velg gode bilder, korte videsnutter og velvalgte ord. Husk at jo mer amatørmessig stoffet er, jo mindre profesjonell vil dine følgere oppfatte deg.

 

9. Respekter opphavspersonens rettigheter dersom du publiserer andres verk. Bruk og dobbeltsjekk kilder ved fremlegging av data.

 

10. Vær personlig, ydmyk (selvskryt er lov til en viss grad), og våg å være morsom, men pass språket! Moderer banneord og fagterminologi av hensyn til publikum.

 

11. Svar spørsmål, kritikk og andre henvendelser kjapt, saklig og med respekt. En forbanna kunde kan være nok til å skape store problemer dersom en klage ignoreres eller håndteres på feil måte.

 

12. Velg tidspunkt for publisering med omhu. Vil du nå samarbeidspartnere, kan det være lurt å publisere innenfor kontortid. Jakter du på kompetente medarbeidere, kan det være lurt å publisere etter arbeidstid slik at folk som alt er i jobb får det med seg. Øsker du å nå kunder, må du vurdere hvilket tidspunkt som er best. Det er søndag kveld nordmenn flest er logget inn på Facebook.

 

13. Husk å lenke bedriftens aktive SoMe-profiler til hjemmesiden. Dette gir deg en større synlighet på nett når folk søker etter relevante emner.

 

14. Å dele kattebilder, tabber på video, visdomsord og annet stoff fordi det er morsomt er helt OK, så lenge det ikke gjøres hele tiden. Forsøk å holde en viss rød tråd i alt som publiseres og deles. Slik blir du tatt seriøst.

 

15. Vær ærlig, og prøv å vis bedriften fra en annen side enn hva tørre flyveblader, reklameannonser og hjemmesider gjør. Husk å være sosial - det er et sosialt medium!

 

16. Få noen kyndige til å lese korrektur før publisering. Innrømmer du feil (faktafeil, fornærmelser, større tabber) når det inntreffer, og kommer med en beklagelse, redder du bedriftens ansikt og anseelse. Det er menneskelig å gjøre feil.

 

17. Unngå emner som sex, legning, rasespørsmål, religion, politiske spørsmål og andre potensielt provoserende tema dersom dette ikke er nødvendig å befatte seg med, eller dersom dette ikke fremmer din sak.

 

18. Forsøk å unngå klisjeer. Dersom du ikke klarer det, forsøk å bruk dem med en god dose selvironi. Kleine «musikkvideoer» hvor de ansatte synger en sang om hvor fortreffelig firmaet er, imponerer ingen. Slike kan gjøre mer skade enn nytte for bedriftens renommé. Dersom dere faktisk er dødsflinke til å synge eller danse, har et godt budskap og klarer å formidle dette på en måte som gjør at ikke barna deres (og klientene deres) blir så flaue at de vurderer å flytte til et annet kontinent, gjør det i det minste slik at det ikke ser ut som om dere lager musikkvideo i arbeidstiden. 

 

19. Våg å skryte av de ansatte og av samarbeidspartnere, men gjør det på en smakfull måte. Slik bidrar du også til å styrke den interne bedriftskulturen. Fremsnakking er bra men kan raskt overdrives. Da blir det oppfattet som falskt.

 

20. Nærbilder skaper større engasjement enn avstandsbilder, spesielt av mennesker og dyr. Da kommer følelsene bedre frem (og det skapes en kommunikasjon).

 

21. Ikke repetér deg selv. Det er kjedelig, uprofft og irriterende. Du er bare et klikk fra å miste en følger.

 

22. Fyll ut all informasjon som kan fylles ut på profilen. Ikke la det være noen tvil om hva bedriften driver med eller hvordan man kan kontakte dere. Manglede info er irriterende både for potensielle klienter og samarbeidspartnere. Har du råd til å miste en potensiell kunde til fordel for en konkurrent?

 

23. Tilbakemeldinger fra publikum skal tas seriøst og alvorlig, og bør oppfordres og oppmuntres, spesielt når dette innebærer apper du er ansvarlig for.

 

24. Publiser stoff aller helst daglig, i det minste ukentlig. Slik holder du følgerne interessert og oppdatert. Tilstedeværelse er nøkkelordet. Sørg for å ha noe fornuftig å si. Kvalitet er viktigere enn kvantitet.

 

25. Ikke publiser samme stoff flere steder. Det oppfattes raskt som spam.

 

26. Hold en positiv tone og anskuelse. Fokus på endringer som bare berører deg og din bedrift, eller forhåndsdømming av teknologiske nyvinnger, potensielle konkurrenter eller andre utfordringer er upopulært og vil raskt kunne gi deg et dårlig omdømme. Positive innlegg skaper større engasjement og et bedre nettklima for bedriften.

 

27. Ikke undervurdér dine følgere. Dytt ikke på dem utdatert statistikk, utslitte anekdoter, gamle bilder eller simple salgstriks. Snakker folk om bedriften din, bør du gjøre alt du kan for at omtalen er positiv.

 

28. Les retningslinjene før du publiserer. Om bedriftsporfilen på et gitt sosialt medium blir stengt på grunn av at du brøt retningslinjene, er det ikke sikkert at du har råd til å miste all innholdet og alle kontaktene tilknyttet profilen.

 

29. Har du begrenset med ressurser, er det bedre å fokusere på noen få sosiale medier, enn å være overalt. Kvalitet er viktigere enn kvantitet. Tilpass stoffet og tonen til det aktuelle mediet, ellers forsvinner mye av vitsen.

 

30. Betal gjerne for økt spredning av viktige publiseringer (men ikke for alt alltid).

 

31. Dropp fyllebilder fra julebordet/blåturen. Slikt har ingenting på en offentlig profil å gjøre. Bedriften bør dessuten ha et manifest som beskriver hva som er akseptert oppførsel på nett når man representerer firmaet, på lik linje som når man representerer firmaet i andre sammenhenger.

 

32. Vær personlig, men forsøk å ikke dytt dine personlige meninger og smak på bedriftens følgere. Det er det få bedrifter som er tjent med.

 

33. Link gjerne til bedriftens SoMe-profiler i nyhetsbrev og presseskriv dersom det føles riktig i den aktuelle saken. Slik skaper du engasjement blant flere.