Hva kjennetegner et kjipt kjøpesenter?

Jeg var innom et kjøpesenter i Bergen i dag. Jeg skal ikke nevne noen navn, men jeg ble så skuffet og irritert av dette kjøpesenteret at jeg synes det fortjente en plass i denne bloggen.

Identitetsløst
Som PR- og markedsføringsmann er man kanskje over gjennomsnittlig opptatt av hva som skaper en positiv handleopplevelse, men det er sjelden jeg går inn i et kjøpesenter som har så mange negative sider ved seg.
Akkurat dette kjøpesenteret ligger midt i byen og har ingen slogan som var lett å finne. Først på utsiden, på kun én vegg, var det plassert en logo med et slogan over et vindu.
De har riktignok en hjemmeside og et eget magasin med reklame og skjønnhetstips, som alle andre, men ingen lett synlig slogan som på noen måte forteller publikum hva de tilbyr eller hvem de ønsker å nå, hva som er senterets identitet.

Kaotisk for sansene
Med marmor på vegger og gulv blir det mye ekko, og av ekko blir det støyende med mange mennesker. Der finnes ingen fokale punkt i senteret, et visuelt fokuspunkt, som trekker kunden i en bestemt retning, skaper ro eller handlelyst.

Wunderbaum til kaffen
Det første man legger merke til er en kraftig parfymeduft ved inngangen. Her har senteret sørget for at sentralvarmen sprer godlukt, antakelig med tanke på å enten fordekke eksosen som måtte sive inn fra gaten, eller rett og slett fordi en konsulent har sagt at dette vil gjøre kundene mer handlelystne på eksklusive saker.
Likevel, det finnes grenser. «Less is more» er det et ordtak som heter. Prøv heller det. Blir NOEN overhode uvel eller slått i bakken av parfymen, betyr det tapte inntekter. Det frister ikke å sette seg ned med en café latte, dersom man har en blomstereng og ørten wunderbaum i nesen.

Kakofoni
Det andre som treffer en er en kakofoni av musikk. Alle som kjenner meg vet at jeg elsker musikk, all slags musikk. Musikken blir tortur i samme øyeblikket man setter på feil musikk i feil setting, eller dersom man blir bombardert med flere sanger samtidig, hvilket man blir på dette senteret.
Jeg forstår de ulike butikkene har ulike målgrupper som har ulike preferanser innen musikk.
Det største problemet i denne sammenhengen er at det også spilles musikk i fellesarealene som lekker inn i de respektive butikkene og dermed skaper støy i samspill med butikkens egen musikk. Hvem ønsker å tilbringe mer tid enn ytterst nødvendig i en sjappe som gjør deg sliten og ør av støy?

Gjemte skilt
Den tredje faktoren som trekker ned er dårlig skilting. Det blir feil å kalle dette senteret for en labyrint, men det er heller ikke opplagt hvor man må gå, for å finne et toalett for eksempel. Senteret går over flere etasjer, har både rulletrapp og heis, gamle restauranter som er lemmet inn i senteret, og fløyer som stikker ut her og der. Da nytter det ikke med noen anonyme og bortgjemte skilt.

Urbant, men trist
En fjerde sak som slår meg er hvor mørke og utrendy farger det er inne på senteret. OK, jeg skjønner; «Alle andre sentre er hvitmalte og lyse, så hvorfor ikke skille seg ut og speile oss i det urbane», ikke sant? Det dominerende temaet i senteret var en grøtaktig gul marmor, både på vegger og gulv.
Vel, dersom man bare husker "grøt" når man har gått derfra, inviterer ikke det til gjentakelse eller varme anbefalinger. Dessuten, hvem er det som har sagt at urbant må være slik?
Hjemmesiden er forøvrig like utdatert og kjedelig.