Snakker du over hodet på kundene dine?

Har du noen gang vært utsatt for en foreleser, som brukte så mange fremmedord at du falt helt av lasset? Kanskje du hadde en slik vikarlærer på videregående? Kanskje det ikke er så lenge siden du var på kurs med jobben, hvor foredragsholderen brukte så mange nye faguttrykk at du ble sittende matt igjen, som et stort spørsmålstegn og mindre motivert for jobben din enn da du kom?

En foreleser eller instruktør som ikke tilfører oss noe anvendelig kunnskap, virker mot sin hensikt. Man går fra lokalet med følelsen av å være dårlig orientert, lite oppdatert og i verste fall utdatert.

Det er vel ikke meningen, er det vel?

En slik foreleser er en mislykket foreleser.
På samme måte er en selger som øser av seg med tekniske data om et produkt du vurderer å kjøpe, mislykket som selger. I stedet for å få deg som kunde til å føle at du trenger akkurat DEN flatskjermen med funksjoner du aldri hadde forestilt deg men som kommer til å berike TV-opplevelsen din, gir han deg følelsen av at dette er mer enn du kommer til å klare å sette deg inn i, og saktens mer enn du behøver.
Resultatet blir da at du kjøper et rimeligere fjernsyn fordi det har færre ekstrafunksjoner, eller du går i en annen butikk hvor selgeren ikke får deg til å føle deg som et esel.

Hva gjorde selgeren feil?
Han skremte deg bort fra en potensiell handel med unødvendig terminologi.
På samme måte som at en pensjonist ikke vet hva en HDMI-port er, vet ikke den gjennomsnittlige lampekjøper hva en kelvin er for noe, og ikke bryr de seg heller.

Unge musikere bryr seg ikke om markedsføring fordi det ordet ikke betyr noe for dem. Jeg har jobbet med artistpromotering og opplever at artister ikke har noe forhold til konseptet «markedsføring» fordi det i deres hoder bare er noe forretningsfolk og reklamefolk holder på med. Dersom jeg derimot forteller dem at jeg kan hjelpe dem å få flere oppdrag, blir de lutter øre.

Så, innen du begynner å fortelle om alle de fortreffelige egenskapene ved tjenesten eller produktet du tilbyr, gjør du klokt i på forhånd å undersøke hva kunden behøver og hvor nerdete kunden er på området.
Da kan du begynne med å gjøre det krystallklart hva du som fagperson driver med eller har som kompetanse. En medierådgiver høres fancy ut men kan helt enkelt være en flott tittel på en annonseselger. Veldig mange vet ikke hva en ernæringsfysiolog er for noe, men dersom du presenterer deg som kostholdsveileder i stedet, er det ganske selvforklarende for folk flest. Da har du etablert et felles forståelsesgrunnlag, hvor kunden ikke risikerer i like stor grad å bli tatt på sengen eller føle seg underlegen.

Fordeler:
Du slipper at kunden kjøper noe han/ hun ikke vet hva er og dermed blir misfornøyd.
Du unngår å gjøre kunden forlegen og handlingslammet, og dermed misfornøyd.
Du risikerer ikke å provosere kunden slik at han/ hun aldri kommer tilbake.